Плашат шофьор със затвор, но в крайна сметка ще го глобят с 50 лв.

  • Снимка: TrafficNews Снимка: TrafficNews

20 Jul 2023

Шофьор на Kia Soul бе заснет да кара по автомагистрала „Хемус“ с лепенка върху една от буквите на регистрационния номер, пишат от TrafficNews.

Не е нужно човек да е Хорейшио, за да види, че частично закритият номер е CB 7240 MB. Водачът на корейската кола е сложил бял стикер върху втората буква от табелата и по този начин при евентуална снимка от камерите за скорост или тези на тол системата за винетки глобата ще отиде при собственика на МПС (ако изобщо има такова) с рег. номер C 7240 MB.

Наказанието за подобно нарушение, като повечето такива в България, е смешно. Става въпрос сума от 50 лв., защото в Закона за движение по пътищата при нечетлив или закрит регистрационен номер водачът се санкционира с глоба от 50 лв.

В раздел „Престъпления против транспорта и съобщенията“ на Наказателния кодекс обаче има следния текст:

„Който в нарушение на установения за това ред заличи или подправи идентификационен номер на моторно превозно средство, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева“.

Но в този случай става въпрос за по-горното описано нарушение и глобата, ако се стигне до такава, ще бъде само 50 лв.

Тази практика с прикриване на буква или цифра от регистрационния номер се среща предимно при мотористи, където номерът на превозното средство е само един и е в задната част. Възжможно е шофьорът да има мотоциклет и да е решил да се „възползва“ от идеята, знаейки много добре, че ако го глобят ще е само с една банкното с лика на Пенчо Славейков.

Лукс от Китай!