Към кои рекорди се устреми Макс Верстапен след седмата си поредна победа през сезона!?


23 Jul 2023

В неделната Гран при на Унгария Макс Верстапен записа безапелационна седма поредна победа през сезона, макар да си тръгна без трофей. Пилотът на Red Bull вече има девет победи от 11 старта през 2023 г.. 

След поредната категорична победа на двукратния световен шампион анализаторите все по-често смятат, че при липса на технически проблеми Макс ще подобри рекорда за най-много поредни победи. През 2013 г. друг пилот на Red Bull, едно германско момче на име Себастиан, спечели девет поредни състезания, с което отказа много хора да гледат Формула 1. Днес превъзходството на Верстапен и болида на Red Bull е толкова голямо, че постигането на девет или повече победи изглежда напълно реалистична цел.

В 11-те състезания от началото на сезона Red Bull винаги е на най-високото стъпало на подиума. Като се прибави и краят на миналата година, рекордът на McLaren от 1988 г. за най-много поредни победи вече е в историята. От Бразилия 1988 до Белгия 1988 McLaren записва 11 поредни победи. Red Bull заличи този рекорд, като на “Спа” може да подобри рекорда и за най-много поредни победи в един сезон – отново става въпрос за същите 11 поредни успеха на MP4-4, каран от Прост и Сена.

В кариерата си Верстапен вече има 44 победи. Повече имат само Хамилтън, Шумахер, Фетел и Прост. Макс ще има нужда от още доста на брой силни години, за да се доближи до постижението на Люис (103 победи), но не е далече от това на Прост – 51 победи

Верстапен вече държи някои рекорди в спорта, включително за най-млад победител (18 години и 228 дни), за най-много изпреварвания в един сезон (78), за най-много победи в един сезон (15 през 2022 г.), при това списъкът съвсем не е изчерпателен.

 

Лукс от Китай!