Ето го новия Superb

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

23 Jul 2023

Skoda пенсионира Fabia комби, но изобщо не смята да се отказва от най-голямото си комби – Superb. Гигантът, механично свързан с новия Passat, ще дебютира през ноември, като е интересно, че Passat ще се предлага само като комби, но Superb ще има и класическа версия лифтбек. Докато чакаме ноември, разполагаме с тези снимки на облечен в камуфлажи прототип, допълнени от доста подробности за новия модел.

Лифтбекът ще бъде дълъг 4,91 метра, а комбито е със сантиметър по-късо. И двата варианта добавят 4 см към дължината на отиващото си поколение. Това позволява по-голям багажен обем – 645 литра при лифтбека и 690 – при комбито.

За първи път Superb няма да предлага никакви механични скоростни кутии. Всички варианти идват със 7-степенен DSG, като единствено плъгин хибридният модел ще работи с 6-степенен DSG.

 

Базовата версия се задвижва от 1,5-литров бензинов мотор със 150 коня. Двулитровият модел се предлага с 204 и 265 к.с., като вторият вариант е с двойно предаване. Дизелови версии също ще има – двулитровият двигател на нафта ще се предлага във варианти със 150 и 192 к.с. Интересно е, че плъгин хибридният вариант ще е наличен само като комбито. То съчетава 1,5-литровия двигател с електромотор за комбинирани 204 к.с. Батерията с внушителен капацитет от 25,7 кВтч ще осигурява цели 100 км на ток. Тя ще поддържа зареждане с до 50 кВт., но ще има по-малък резервоар, в сравнение с другите модели – 45-литров.

Засега няма снимки на интериора, но една от промените е качването на врътката за скоростите като лостче на кормилната колона. 12,9-инчовият сензорен екран за щастие ще бъде допълнен от добрите стари механични бутони.

Любопитна промяна е изместването на производството от Чехия в Словакия. Superb ще слиза от поточните линии в Братислава успоредно с Passat [2024 Skoda Superb Combi teaser]

 

Лукс от Китай!