Porsche 911 ще бъде с ДВГ, докато е възможно


31 Jul 2023

Почти всяка стъпка от Porsche в наши дни загатва за електрическото бъдеще на марката. Ултимативната цел е до края на десетилетието до 80 процента от продажбите на марката да идват от електрически превозни средства – но какво да кажем за останалите 20 процента? Изглежда, че базираният в Щутгарт автомобилен производител иска да ги запази за спортния автомобил 911, който ще бъде последният модел на компанията, който ще загуби своя двигател с вътрешно горене.

Това не е първият път, когато чуваме за плановете на Porsche да държи 911 извън пазара на EV за момента. Въпреки че не е известен точен график кога ще получи и изцяло електрическо задвижване, изглежда, че ерата с горивен двигател няма да приключи преди 2030 г. Ръководителят на екипа за е-горива на Porsche Карл Дъмс наскоро потвърди пред Reuters, че 911 ще бъде последният модел с ДВГ на производителя в ерата на електрическите превозни средства.

„Нашата стратегия на първо място е преминаване към електрическа мобилност, но... ще произвеждаме 911 възможно най-дълго с двигател с вътрешно горене“, каза Дъмс пред изданието. Въпреки че спортната кола представлява само около 13 процента от общите продажби на фирмата миналата година, тя остава един от най-важните ѝ продукти по отношение на имиджа на марката  и нейния маркетинга. Всички други модели на Porsche ще бъдат превърнати в електрически превозни средства преди 911.

Лукс от Китай!