Вече редят жълтите павета по новата технология – с винкели


04 Aug 2023

Ремонтът на ремонта на жълтите павета в София започна. Историческата настилка се реди, като през десет метра в земята под паветата се набиват метални профили. Винкелите трябва да държат паветата да не се разместват и в същото време са естетически издържани, тъй като не се виждат, скрити под паветата.

Въпреки уверенията на зам.-кметът Ангел Джорков, че новата технология най-накрая ще гарантира качествено нареждане, песимистичните прогнози не са малко.

Критиците на новата технология изтъкват, че паветата отново се редят успоредно, а не като “рибена кост”, както са били наредени оригинално в началото на миналия век, което скоро щяло да доведе до нови размествания и изкривяване на настилката. 

Технологията идва от Великобритания, като изпълнителят Trace Group твърди, че дори подложката от пясък е съобразена с новата система, така че зърнометрията му да отговаря на тази на Острова, съобщава “Дневник”, като цитира представителя на надзора “Трансконсулт” Тодор Тодоров.

Имало е и предложение фугите между паветата да се запълнят с епоксидна емулсия, което би заздравило настилката допълнително, но Националният институт за недвижимото културно наследство не се е съгласил с този вариант.

Снимки: "Дневник"

Лукс от Китай!