Това е Hyundai H-1 със 6,3-литров турбо V8

  • Галерия с 16 снимки. Галерия с 16 снимки.

14 Aug 2023

Добре дошли в Австралия. Окей, поне оттам е този любопитен проект, което не е учудващо, свикнали сме на подобни „хибриди“ от „там долу“. Модификацията е дело на Дилън Матвиджоу, които купува ванът в напълно стандартен вид, с изключение на изградената в товарното пространство метална преграда. 

„Взех го от приятел. В момента, в който видях че се продава му казах, че го взимам, без значение от цената“. В началото Дилън го ползва по предназначение, като товарен кон, докато не му идва добрата идея. „След няколко бири с приятели, LS прозрението излезе наяве“.

Матвиджоу споделя пред Street Machine (материал в whichcar.com.au), че имплантирането на двигателя било учудващо лесно. Не се наложило модифициране нито на преградата на отсега, нито на кормилното управление. Дилън дори използвал оригиналните жила за газта и скоростната кутия.

Самият мотор обаче е пипан. Обемът на LS1 агрегата е увеличен от 5,7 до 6,3 литра и е получилтурбина Precision, сменени са буталата и биелите. Мощност? Дилън казва, че в момента турбото надува до едва 0,8 бара, поради проблеми с кулера. Резултатът е 515 к.с. на задните колела, но плановете са за увеличение до около 700 коня.

„Много е забавно. Жена ми издуха един WRX, след като ни се подиграваха, че ауспухът ни е пробит. Малкият също много обича да се вози“, казва Дилън. Това обяснява и детското столче на втория ред. 

Лукс от Китай!