В София слагат червен асфалт със супер сцепление при училища и пешеходни пътеки


18 Aug 2023

Пешеходните пътеки около десетина училища в София ще получат ново решение за по-голяма пътна безопасност. Става въпрос за боядисване на асфалта със специална червена боя с увеличено сцепление. Тя ще се полага преди пешеходни пътеки и в зони на училища, за да позволи на шофьорите да спрат по-бързо, в случай на екстремна ситуация.

Специалната настилка повишава около пет пъти сцеплението с автомобилните гуми и скъсява спирачния път поне два пъти, съобщава Димитър Петров, ръководител на дирекция “Управление и анализ на трафика” към Столична община.

Първото кръстовище, което ще получи новата червена боя, е на пешеходната пътека при Софийската математическа гимназия на бул. “Васил Левски”. Ще последват пешеходните пътеки по ул. “Николай Коперник”, като още десетина опасни места ще получат новата боя до началото на учебната година на 15 септември.

Покритието е с дебелина 3 мм и е френско производство, цената е около 100 лева/кв.м и за една пешеходна пътека се полагат 180 кв.м., т.е. цената е около 18 хил. лв. – сума, която не може да се сравни със спасяването на дори един живот. Експлоатационният живот е минимум пет години и тази настилка не се влияе от химикалите, хвърляни срещу заледяването през зимата, съобщават от дирекцията, цитирани от “Дневник”.

 

Лукс от Китай!