Официално: Lanzador е електрическо Lambo с 1350 к.с.

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

18 Aug 2023

След като преди броени часове изтекоха първите снимки на новото концептуално Lamborghini, сега вече имаме официалните числа и инфо, както и качествени снимки.

Lanzador е концептуален модел, но от Санта Агата не крият, че през 2028 г. смятат да го превърнат в сериен – четвъртото моделно семейство на биковете след Revuelto, Huracan и Urus. Футуристичното Lambo се позиционира някъде между Urus и двата спортни модела. Lanzador не е SUV, но не е и типично GT купе с 2+2 места, защото е вдигнато доста високо заради големия си (по стандартите на Lamborghini) клиренс. Електрическият бик идва с мощност от един мегават (1360 к.с.), което донякъде го извинява за липсата на двигател с вътрешно горене.

 

Мощността се осигурява от два електромотора, които задвижват четирите колела. Липсват детайли за батерията, но предвид факта, че колата ще излезе на пазара след пет години, има време… Очаква се тя да използва новата 800-волтова архитектура SSP на Porsche.

В интериора веднага прави впечатление липсата на сензорен екран в средата. Вместо това има множество бутони и врътки като в доброто старо време. Цялата информация идва на дигиталното табло зад волана. Сензорен екран има само за пътника вдясно, но това не е нещо ново.

Нетипично за Lambo доста от материалите са еко. Кожените или карбонови седалки са заменени с вълнен материал от щастливо отгледани австралийски овце. Пластмасата по вратите (мда, това Lambo също използва пластмаса) е от рециклирани шишета.

Харесва ви или не, Lanzador е бъдещето на Lamborghini. Фактът, че компанията показва колата за първи път пет години преди да влезе в продажба, показва, че хората от Санта Агата са твърдо решени да успеят в прехода към електрификация и са готови да се вслушат в желанията на клиентите си отсега. Неслучайно Lamborghini изпревари всички – Ferrari, Bugatti, McLaren, Koenigsegg и Pagani – биковете, като част от VW Group, са наясно, че славният ДВГ си отива и се нареждат за дял от EV тортата навреме…

 

Изцяло електрическа Toyota!