NASA работи по пътнически свръхзвуков самолет с Boeing и Northrop


01 Sep 2023

NASA е поредният голям играч в сферата, който говори за завръщането на гражданските свръхзвукови пътнически полети в своя публикация. Според агенцията “класическият” трансатлантически полет от Лондон до Ню Йорк ще се осъществява за под 90 минути, два пъти по-бързо, отколкото летеше Concorde.

NASA смята, че глобално има над 50 маршрута, по които цената на свръхзвуковите полети ще се изплаща. Основната трудност, както и преди сме писали, е в разработването на “тих” дизайн – самолет, който да не смущава хората на повърхността, когато преминава свръхзвуковата бариера.

NASA работи в сътрудничество с два различни екипа – един на Boeing и един на Northrop, като засега разработките са изцяло на етап компютърни модели. Във всеки случай целта е доста висока скорост - около 4800 км/ч, което е повече от два пъти повече от скоростта, с която летеше Concorde - 2000 км/ч.

NASA напомня и за проекта X-59 за създаване на свръхзвуков прототип. Както вече сме писали, X-59 не е пътнически самолет, а прототип за такъв. Едноместната машина се очаква с огромен интерес заради конструкцията си, която позволява безшумно развиване на свръхзвукови скорости над населени места, защото X-59 няма да издава силния звук, който е характерен за самолети, преминаващи звуковата бариера.

Инженерите се надяват, че звукът от X-59 ще бъде около 60 децибела и ще бъде сравним с шума от затварянето на врата на кола.

 

Лукс от Китай!