BMW Vision Neue Klasse е Серия 3 от 2025 г.

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

02 Sep 2023

Много производители представят концептуални модели, които след това нямат нищо общо със серийния автомобил. Това рядко важи за BMW, като изключим някои отявлено футуристични изпълнения. Но Neue Klasse не е такова. Подобно на седаните от 60-те години, носещи същото име (“Нова класа”, буквално), спасили BMW от фалит и циментирали марката като един от най-добрите производители на спортни седани, така и Neue Klasse днес е голяма стъпка за баварците, само че в посока електрификация.

Прототипът показва напълно нов дизайн, който ще е характерен не само за бъдещата електрическа Серия 3, но и за цялото ново поколение BMW-та.

 

Става въпрос за шест или седем нови модела, които ще се появят в периода 2025 – 2027 г. Всеки от тях ще използва шестото поколение система eDrive на BMW. И макар концептуалният модел от снимките тук да не носи конкретни технически детайли, BMW вече потвърди, че новият тип клетки за батериите, които ще използва, ще осигуряват 20% по-голяма енергийна плътност. Новото поколение електрически модели на компанията от Мюнхен ще е с 25% по-ефективно от днешните модели i, ще предлагат 30% по-голям пробег (до 1000 км) и 30% по-бързо зареждане.

По отношение на дизайна новите BMW-та ще загубят почти изцяло хромираните и лъскави елементи и острите ъгли. Гледайте Neue Klasse и мислете за следващото поколение Серия 3, разбира се без футуристичните заигравки като сензорните повърхности за отваряне на вратите, абсурдните кадифени седалки и предната решетка, в която бъбреците са заменени от 3D екрани.

Интериорът на прототипа също е доста далече от серийното производство, въпреки че някои от футуристичните решения ще стигнат до конвейера – например хедъп дисплеят по цялата широчина и изчистеното табло (макар и не толкова лишено от физически бутони) с все повече гласови команди и управление с жестове.

BMW-тата на бъдещето:

Лукс от Китай!