VW показа първия електрически GTI

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

04 Sep 2023

Volkswagen представи първия си електрически модел, снабден с легендарните три букви GTI. Базираният върху ID.2all прототип не е само концептуален модел! VW не крие, че серийната версия вече е получила зелена светлина и ще последва базовия ID.2 някъде през 2026 г.

Дали изкуственият звук и дори псевдо форсирането при смяна на предавка (тук предавки няма!), ще ви допадне, е въпрос на вкус, но ретро препратките към първите поколения Golf GTI със сигурност са стилни и ще спечелят фенове на модела.

 

Интериорът също е пълен с ретро закачки – от волана в стила на първия Golf GTI от 1976 г. до текстила на седалките Jack-e в духа на шестото поколение Golf GTI. Скоростният лост (доколкото такъв е необходим в електричка) е мигрирал върху кормилната колона, а на негово място е ръчката за управление на различните режими. Изберете Vintage и 10,9-инчовият екран зад волана се превръща в таблото на Golf GTI Mk1 от 70-те.

Версията GTI на бъдещия ID.2 ще бъде значително по-скъпа от обещаните 25 хил. евро за базовия ID.2, но очакваме и да е значително по-забавна за каране, вероятно с около 250 коня…

 

Най-мощното AMG!