Concept CLA Class идва с нов тип батерия и пробег до 750 км

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

04 Sep 2023

Concept CLA Class e голямата премиера на Mercedes-Benz на автосалона в Мюнхен. Това е важна кола, но не защото ще я видим в този вид в серийно производство, а защото проправя път на 800-волтовата модулна архитектура (Mercedes Modular Architecture, MMA) на марката за компактни електромобили. Електрическата техника е близка до тази на EQXX, като тук пробегът с една батерия се изчислява на 750 км. Вероятно в реални условия това ще бъдат над 600 км, което пак звучи супер за компактен модел.

 

Дизайнът със смръщените фарове и новият прочит на предната “решетка” (която при електромобилите вече не е решетка) са доста различни от всичко друго, което сме свикнали да виждаме от един Benz, макар да са далече от серийния модел. В интериора има гигантски екрани и възобновяеми материали – точно каквото бихте очаквали от един уважаващ себе си прототип през 2023 г.

Когато електрическият CLA стигне до производство, ще се предлагат две батерии – базовата е малка и сравнително достъпна литиево-йонна, а по-скъпата и голяма е силициево-оксидна. Втората ще предлага по-голяма енергийна плътност и вероятно ще е с капацитет от около 90 кВтч, като ще позволява зареждане с до 250 кВт, т.е. 400 км пробег ще се добавят за 15 минути.

Всъщност новото поколение CLA ще се състои от няколко модела – купе с четири врати, като колата от снимките, комби, както и два кросоувъра. Базовите версии и на четирите вероятно ще се задвижват от един електромотор с около 240 к.с., докато топ вариантите ще имат два електромотора, двойно предаване и над 400 коня.

Най-мощното AMG!