Япония също изстреля модул към Луната

  • Галерия с шест снимки Галерия с шест снимки

07 Sep 2023

Япония успешно изстреля първия си модул за изследване на Луната, след като няколко пъти отлагаше изстрелването заради неподходящи метеорологични условия. Ракетата носи на борда си спускаемия апарат SLIM, както и космическия телескоп XRISM, построен съвместно от Японската космическа агенция, NASA и Европейската космическа агенция. Неговата задача е да изучава Вселената в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. Телескопът ще замени повреденият през 2016 г. Hitomi и ще измерва рентгенова светлина от активни супермасивни черни дупки, разположени в центровете на някои галактики, за да помогне да разберем как тези обекти изкривяват околното пространство-време и как влияят на галактиките.

 

Успешното кацане на Луната ще направи Япония едва петата страна с подобно постижение и втората тази година, след като Индия успешно приземи “Чандраян-3” в близост до Южния полюс на естествения ни спътник. Досега това бяха постигали само Съветският съюз, Щатите и Китай.

Япония планира модулът SLIM (2,7-метров апарат) да навлезе в лунната орбита около три-четири месеца след днешното изстрелване и съответно да кацне в района на кратера Шиоли след не по-малко от шест месеца.

Любопитно е, че SLIM ще използва нова технология за прецизно кацане, която разпознава кратерите и опасностите при спускане, базирана на технологиите за лицево разпознаване. Гони се точност на кацане от 100 метра, като за сравнение през 1969 г. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин разполагат с допустимо отклонение от 20 км.

Тежащият 2,3 тона рентгенов телескоп ще изследва черни дупки в далечни галактики поне три години

Лукс от Китай!