Правителството обмисля шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба


07 Sep 2023

По време на интервю с въпроси, зададени от потребители във Facebook, премиерът Николай Денков заяви, че се обсъждат законодателни промени, според които шофьорите няма да могат да отказват кръвна проба при проверка от Пътна полиция. Това е част от новите мерки на правителството в борбата с шофирането след употреба на алкохол и наркотици.

“Никой не следва да има право да отказва кръвен тест, казва Денков. Ако тази възможност остане, следва да има друг вариант за надеждна проверка. Обсъждаме с колегите химици какво е надеждно, възможно и съответства на европейските практики”.

 

За да стане кръвният тест задължителен, обаче, трябва рязко да се увеличи капацитетът на лабораториите, които в момента се нуждаят от месеци, за да обработят кръвна проба, взета днес. От думите на Денков става ясно, че предстоят срещи във ВМА, на които ще се обсъжда закупуването на нова апаратура за обработка на пробите.

Целта е пробите за наркотици да излизат за не повече от седмица. Обмисля се също при катастрофи със загинали, пробите да получават приоритет. В момента за кръвна проба за наркотици се чака месеци, което довежда до абсурдни ситуации, като тази с естонеца Маргус Тик.

 

Първото Revuelto в България!