Естонец четири месеца не може да напусне България, чака кръвната проба за наркотици


29 Aug 2023

Това е абсурдният случай на Маргус Тик от Естония. Тик вече четвърти месец чака кръвната проба, с която да докаже на българския съд, че не е употребявал наркотици и не е шофирал дрогиран, разказва БНТ. 54-годишният мъж дошъл у нас за 2-седмична почивка през май. На 16 май го спира полиция, правят му тест за алкохол и наркотици – първият показва две нули, но вторият показва употреба на кокаин. Естонецът поискал по-прецизен тест, защото твърди, че не е употребявал наркотици не само преди проверката, но и никога в живота си. Полицаите се опитват да го разубедят, като му обясняват, че по-добре да се примири с резултата, че ще получи условна присъда и ще може да се прибере в родината си. Но той настоява за кръвен тест, който да изчисти името му. И вече три месеца чака резултата, като междувременно прокуратурата му забранява да напусне страната, а служебният адвокат нито веднъж не е отговорил на позвъняванията му.

 

"Постъпващите проби на водачи на МПС за експертно изследване многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия", се казва в изявление от ВМА за БНТ. Лабораториите в страната са пет, а пробите – стотици.

Естонският гражданин вече е загубил работата си в родината, страхува се, че ще загуби и квартирата, в която живее. И това е само един случай за потенциално грешен тест за наркотици. Никой не знае точно колко други български или чужди граждани чакат кръвната проба с месеци.

Наркотестовете на МВР доказано дават положителни резултати за редица вещества, съдържащи се в лекарства, които свободно се продават в аптеките и за някои дори не се изискват лекарски рецепти. За това алармират адвокати и правозащитни организации, съобщава БНТ. В DizzyRiders също сме писали по темата (тук и тук). 

“Полевите тестове на МВР DrugTest 5000 не само, че засичат законни лекарства, но понякога показват и изцяло фалшиви резултати. Преди около година и половина имах случай, в който на мой клиент такъв тест показа наличие на всички възможни видове наркотици. Чакахме няколко месецa да му излезе резултатът от кръвната проба, който показа, че всъщност в кръвта му няма нищо”, коментира пред “Свободна Европа” адвокат Лъчезар Босаков от Софийската адвокатска колегия през октомври миналата година.

 

Най-достъпният пикап у нас?