Марсоходът Perseverance на НАСА произвежда годен за дишане кислород на Марс

  • 2 изображения на Perseverance 2 изображения на Perseverance

12 Sep 2023

Материал на National Geographic

Марсоходът, който каца за първи път на Марс през февруари 2021 г., е произвел елемента с помощта на устройството си MOXIE (Експеримент за използване на кислородните ресурси на Марс), което генерира кислорода чрез периодично преобразуване на въглероден диоксид в рамките на две години.

Откакто пристига на Червената планета, голямото колкото микровълнова фурна устройство MOXIE е генерирало 122 грама кислород, според НАСА. Това е еквивалентно на количеството, вдишвано от малко куче диша за 10 часа. Постижението дава надежда на учените, че един ден човешкият живот може да се поддържа на негостоприемната планета.

„Горди сме, че подкрепихме революционна технология като MOXIE, която може да превърне местните ресурси в полезни продукти за бъдещи проучвателни мисии“, казва Труди Кортес, директор в централата на НАСА във Вашингтон. „Доказвайки тази технология в реални условия, ние се приближихме с една стъпка до бъдещето, в което астронавтите „живеят извън сушата“ на Червената планета.“

Въглеродният диоксид е изобилен на Марс, съставлявайки 95% от неговата тънка атмосфера, според НАСА. Като улавя малки количества въглероден диоксид при 16 експеримента, MOXIE отделя кислородните атоми от CO2, анализира ги за чистота, след което ги изолира безопасно в капсула. След процеса остатъците се отделят под формата на въглероден окис.

Учените казват, че устройствата за извличане на кислород ще бъдат полезни не само за дишане на бъдещите колонисти, но и за производство на ракетно гориво.

„Впечатляващото представяне на MOXIE показва, че е възможно да се извлече кислород от атмосферата на Марс – кислород, който може да помогне за доставянето на годен за дишане въздух или ракетно гориво за бъдещи астронавти“, казва в изявление Памела Мелрой от НАСА. „Разработването на технологии, които ни позволяват да използваме ресурси на Луната и Марс, е от решаващо значение за изграждането на дългосрочно лунно присъствие, създаването на стабилна лунна икономика и ни позволява да подкрепим първоначална кампания за изследване на Марс от хора.“

Въпреки тази малка, но значителна стъпка, на пътя на една жизнеспособна колония на Марс все още стоят много дълбоки предизвикателства. На първо място е студът - Марс е толкова студен, че средната температура на повърхността му е около минус 62 °C, което би убило човек без космически костюм. На второ е ниското атмосферно налягане, което би взривило кръвоносните ни съдове. На трето и четвърто са липсата на защитен озонов слой и екстремните загуби на костна плътност, причинени от пътуването до там.

Марсоходът Perseverance е ключова част от мисията на НАСА “Марс 2020” на стойност 2,7 милиарда долара. Роботът търси признаци на древен живот на повърхността на Марс (както и марсоходът Curiosity), като събира десетки скални проби за евентуално завръщане на Земята., пише Live Science.

Лукс от Китай!