Над 30 процента от разширението на метрото в София са готови


13 Sep 2023

Продължава разширението на Третата линия на метрото в София от 3 км и три метростанции от ж.к. “Хаджи Димитър“ до ж.к. “Левски“. Към момента то се изгражда в срок и се очаква да завърши в края на 2025 г.

"Метрото променя средата, в която живеем, променя кварталите. След изграждането на разширението на третия лъч на метрото се очаква 50 процента от градския транспорт на София да се осъществява с метро" – това каза Йорданка Фандъкова при проверка на метростанция „Тракия“, която е част от участъка ж.к.  "Хаджи Димитър" – ж.к. "Левски". "Общо 217 млн. лв. защитихме за строителството на участъка през район „Подуяне“ по Националния план за възстановяване и устойчивост."

Кметът Фандъкова информира и за това, че е провела среща с финансовия министър, на която са обсъдили възможността за отпускане на 40 млн. лв., които са заложени в държавния бюджет за участъка през „Слатина“ заедно с подвижния състав. "Имам уверението на министър Василев, че ще бъде внесен доклад, с който да бъдат отпуснати тези заложени в държавния бюджет 40 млн. лева, с които да може да се активира договора за подвижния състава и щом приключат съдебните процедури да може да стартира строителството."

До момента са изпълнени 34 процента от разширението на метрото, което се строи за срок от 3,5 години. Работи се по график, като се изгражда перонният участък на бъдещата метростанция "Тракия". Изградени са външните конструкции, носещите стени, покривната плоча, предстои да се изградят вътрешните конструкции. Общо 43 хиляди души ще бъде пътникопотокът през новите три станции и за тях са поръчани още осем метровлака.

Разумно предложение от Audi?