Новите санкции на САЩ към Русия включват Lada, УАЗ и Москвич


15 Sep 2023

Ясно ни е, че така или иначе нови автомобили от марките в заглавието не попадат в САЩ - или това се случва изключително рядко - но е интересно да видим, че новият пакет санкции на американците към Русия обхваща и автомобилната индустрия. 

Дневник съобщава, че сред фирмите в списъка са федералната агенция за поддържане на пътищата "Росавтодор", компанията АвтоВАЗ, която всъщност произвежда колите Lada, Москвич, която изкупи активите на Renault в Русия, и Соллерс, както вече се нарича бившият завод УАЗ и бившите партньорства с Ford и Mazda.

Припомняме, че след наложените от западните страни санкции, руската автомобилна промишленост се оказа във временен колапс поради липса на доставки на автомобилни компоненти. Проблемът беше решен чрез задълбочени отношения с китайски производители, които изнасят свои готови модели в Русия с емблемите на местния Москвич и други брандове. Продажбите на тези нови продукти обаче далеч не оправдаха амбициозните очаквания.

Преди около три години, далеч преди началото на руската инвазия в Украйна, УАЗ лансира модела си Patriot на американския пазар, където той имаше стартова цена почти еквивалентна на тази на Jeep Wrangler. Единственият двигател за модела беше 2,7-литров атмосферен бензинов агрегат със скромните 150 к.с.

Най-достъпният пикап у нас?