Хамбург пък отменя забраните за ДВГ в центъра


15 Sep 2023

Няколко седмици преди София да стане първият български град, който ще забрани движението на най-старите бензинови и дизелови коли в центъра си, вторият по големина град в Германия дава обратен по отношение на забраните, съобщава Spiegel. Хамбург преди пет години (през май 2018, първи в Германия) въведе забрана за движение на дизели (по-стари от Евро 6) по два от главните си булеварди: Teil der Max-Brauer-Allee и Stresemannstraße. Пет години по-късно градът е много по-чист, вредните емисии са по-малко и съответно забраната ще отпадне, защото няма реални доказателства, че тя има отношение по въпроса с мръсния въздух, съобщава Spiegel.

При това Хамбург не е първи, Берлин също вече върна правото за движение на по-стари дизели по улици, по които това беше забранено по-рано, съобщава същата медия. 

Припомняме, че от 1 декември в центъра на София (вижте къде точно) няма да могат да влизат коли от първа категория на новите екологични стикери. Засегнатите са около 900 хил. коли от цялата страна. Разбира се, когато сравняваме забраните в България и Германия, добре е да имаме предвид, че средната възраст на автопарка в Бундесрепубликата е 10 години, докато у нас е над 20 години.

 

Лукс от Китай!