Toyota обяви голям пробив при батериите за електромобили

  • 2 изображения 2 изображения

17 Sep 2023

Тoyota обяви, че е направила пробив при технологията с твърдотелни батерии, които ще захранват следващата генерация електромобили, разработени от японския производител. Компанията ще разчита на четири типа батерии от ново поколение, като три от тях са с течен електролит, а една е в твърдо състояние.

Новите батерии ще захранват между 1,7 и 3,5 млн електромобила, които Toyota предвижда да продаде до края на десетилетието. Именно новата технология трябва да играе основна роля за привличане на по-широка клиентска база. Започвайки с течните електролити, които в момента са в основата на използваните батерии, от Toyota твърдят, че са постигнали цялостни подобрения, включително по-висока енергийна плътност, конкурентоспособност на разходите и скорости на зареждане.

Благодарение на новите технологии, още през 2026 г. японците ще предложат литиево-йонна батерия, наречена Performance. Тя ще се поставя на новото поколение електрически модели на Toyota, като ще осигурява пробег от 800 км с едно зареждане. За това ще помогне подобрената аеродинамика и намаленото тегло на бъдещите електромобили. Освен това батерията Performance ще позволи намаляване на разходите с 20% в сравнение с настоящия електрически SUV Toyota bZ4X и време от 20 минути или по-малко за зареждане от 10 до 80%.

Японският производител е разработил и литиево-желязно-фосфатна батерия (LFP). Тя е конструирана с биполярна технология, която Toyota използва да своите никел-метал-хидридни (Ni MH) батерии и ще се появи на пазара през 2026-2027 г. Новата технологии ще предложи 20% увеличение на пробега в сравнение с Toyota bZ4X и 40% намаление на разходите в сравнение с настоящия електрически SUV. Тази батерия ще се зарежда от 10 до 80% само за 30 минути.

 


Третият тип батерия с течен електролит, наречена High-Performance, използва литиево-йонна химия в комбинация с катод с високо съдържание на никел. Тя ще постигне пробег от над 1000 км, когато се комбинира с подобрена аеродинамика и намалено тегло на автомобила. Toyota очаква още 10 процента намаление на разходите в сравнение с батерията Performance и време за бързо зареждане с постоянен ток от 10 до 80% за 20 минути или по-малко. Тази батерия ще дебютира през 2027-2028 г.

Преминавайки към твърдотелните батерии, от Toyota твърдят, че са направила пробив по отношение на издръжливостта на тази технология. Твърдите литиево-йонни батерии на компанията имат твърд електролит, който позволява по-бързо движение на йони и по-голяма толерантност към високи напрежения и температури. В резултат на това тези батерии са подходящи за бързо зареждане и разреждане и доставят енергия в по-малка форма.

Компромисът за това е очакваният по-кратък живот на батерията, но от Toyota смятат, че са преодолели това предизвикателство. Целта на компанията е твърдотелните батерии да бъдат готови за пускаkе на пазара до 2027-2028 г., когато японците ще предложат и ново поколение електрически превозни средства. Новата технология ще позволи постигане на пробег от 1000 км и зареждане от 10 до 80% само за 10 минути.

Японският производител твърди, че работи и върху литиево-йонна твърдотелна батерия с по-високи спецификации, целяща 50-процентно подобрение на обхвата на движение в сравнение с батерията Performance. Тя ще позволи изминаването на 1200 км с едно зареждане, но срокове за нейната поява не се посочват.

Лукс от Китай!