Volvo спира производството на дизели през 2024 г.

  • Скоро под предния капак на всяко ново Volvo ще виждате това Скоро под предния капак на всяко ново Volvo ще виждате това
  • XC90 е един от последните модели на Volvo, продаван с дизелов двигател, но новият EX90 е изцяло електрически XC90 е един от последните модели на Volvo, продаван с дизелов двигател, но новият EX90 е изцяло електрически
  • От 2030 г. Volvo спира и бензиновите мотори От 2030 г. Volvo спира и бензиновите мотори
  • EX30 е най-новото електрическо Volvo EX30 е най-новото електрическо Volvo

20 Sep 2023

Volvo се готви да спре да произвежда и продава дизелови автомобили. Шведската компания ще произведе последния си дизелов двигател в началото на 2024 г., с което ще се превърне в един от първите големи производители, които слагат край на дизела.

 

Причините са ясни: в Западна Европа дизелът се продава все по-малко, ограниченията на емисиите са все по-строги, а електрификацията навлиза все по-сериозно. Volvo отчита, че през 2022 г. едва 8,9% от продадените коли на марката са били с дизелови двигатели. Любопитното е, че в Германия се наблюдава и известна тенденция в обратната посока – например Хамбург наскоро отмени забраните за движение на дизели по два от основните си булеварди.

Във всеки случай Volvo ще произвежда 2-литровия си дизел още едва няколко месеца. От гамата ще отпаднат всички варианти (с мощност между 150 и 238 к.с.). Volvo ще спре и бензиновите си двигатели, но пет години след дизелите – през 2030 г., когато ще се превърне в изцяло електрическа марка. Компанията вече призна, че е спряла разработката на нови бензинови двигатели и ще се концентрира изцяло върху електрическите си модели.

 

Лукс от Китай!