Защо няма необозначени патрулки в трафика?

  • Снимки: DizzyRiders.bg Снимки: DizzyRiders.bg

21 Sep 2023

Преди 13 месеца от МВР съобщиха, че патрулки влизат в трафика, за да хващат нарушители. По този начин Пътна полиция започва да осъществява т.нар. линеен трафик, като акцията няма срок. Обещанията бяха, че освен обозначените полицейски автомобили ще има и цивилни такива. Но само първите могат да отбиват коли, докато другите могат да единствено да снимат и да предават материалите към съответната областна дирекция на МВР.

Патрулки в трафика в действителност има. Виждаме ги всеки ден, но тогава никой не си позволява да направи нарушение и всички водачи са безкрайно дисциплинирани. Така наречените цивилни полицейски автомобили също ги знаем – всички ги има постоянно в Waze и те са използвани единствено да транспортират мобилните камери за скорост. И по този начин с нищо не допринасят за обещания линеен трафик.

И отново – в района на камерата за скорост всички шофьори са като на изпит пред ДАИ. Непосредствено след нея обаче започват Рали България, „Бързи и Яростни“, „Да изчезнеш за 60 секунди“ и „Лудият Макс“.

Ефектът от обещания преди малко повече от година линеен трафик се свежда единствено до глоби за превишена скорост, направени предимно от шофьори, неизползващи споменатото по-горе приложение. С много малки изключения.

В редица страни в по света има необозначени полицейски автомобили, използвани за въпросния контрол на пътя. Те са оборудвани с камери и всички нарушения се записват. Но при засичане на нарушител той бива отбит и ескортиран до място, където двете коли няма да пречат на трафика. Чисто, лесно и просто.

Тези т.нар. цивилни патрулки имат скрити светлини и сирени и бързо могат да разкрият прикритието си, като ги включат и по този начин веднага да бъдат разпознати от останалите участници в движението и най-вече от нарушителя. Някои от тях имат и електронни табла зад задното стъкло с надписи „Последвай ме“ или „Отбий“.

По който и да е главен булевард в България да се движите ви трябват само няколкостотин метра, за да станете свидетел как се погазва иначе дългия Закон за движение по пътищата. Неизползване на мигачи, F1 изпреварвания, превишена скорост, преминаване през непресечена линия, непозволено паркиране, каране в насрещното или в бус лентата, преминаване на червен светофар – нарушения да искате в трафика. Но за тази цел трябват именно немаркирани полицейски автомобили.

А такива липсват, а жертвите на пътя за жалост не намаляват с новите санкции, конфискации на автомобили и по-високите глоби. Само този месец 33-ма са загинали в катастрофи, а до края на септември има още време. От началото до годината жертвите са вече 380!

Просто полицейските автомобили трябва да са активно в трафика, задължително необозначени (!) и разбира се с добре обучени пътни полицаи, които знаят какво правят. Убийственото каране не идва само от нетрезви шофьори! И само с глоби за скорост не става!

Лукс от Китай!