NASA успешно приземи капсула с проба от астероид

  • Девет снимки от кацането Девет снимки от кацането

25 Sep 2023

След 7-годишна одисея най-голямата проба от астероид се приземи успешно на Земята. Капсулата на NASA бе пусната от космическия кораб Osiris-REx на 100 хил. км от повърхността на планетата ни, като трябваше да издържи пътуване със скорост от 43 хил. км/ч при влизането си в атмосферата, съчетано с невероятно натоварване на топлинния щит от близо 3000 градуса по Целзий.

 

В капсулата се съдържа най-голямата проба от астероид, вземана досега – 250 грама от повърхността на открития през 1999 г. Бену. Може да звучи малко, но това е грандиозно количество, като се има предвид, че досега японските мисии бяха донесли на два пъти общо шест грама прах от астероиди. Тези 250 грама всъщност ще се обработват в продължение на години, като ще бъдат разпределени между близо 200 учени в 60 различни лаборатории. Надеждите са богатите на въглерод проби да съдържат градивни елементи от възникването на Слънчевата система. Някои изследователи допускат, че в пробата би могло да има и органични молекули, които да потвърдят теорията, че животът на Земята е донесен от астероиди.

Капсулата се приземи в пустинята на щата Юта в неделя следобед, след като парашутите успешно сработиха.

След като прати капсулата с пробите към Земята, Osiris-REx се насочи към друг астероид, който трябва да бъде достигнат през 2029 г.

Лукс от Китай!