Ето колко струват катастрофите на пилотите от Формула 1


27 Sep 2023

След поредната катастрофа на пилота на Williams Логан Сарджънт се появи любопитна статистика. Тя показва щети за колко пари са нанесли пилотите от Формула 1 на своите отбори, ако се вземат предвид всичките им катастрофи от началото на сезона. 

Макар списъкът да е неофициален и съвсем приблизителен, статистиката е любопитна и заслужава внимание. Посочените суми включват само повредите по болида, без да се броят тези по задвижващите системи, нито да се изчисляват косвените пропуски за отборите от евентуално по-добро класиране и съответно повече точки, телевизионно време, и т.н.

Водач в негативната класация е Логан Сарджънт, който вече е струвал на Williams почти четири млн. долара. На второ място (2,6 млн. долара) е Ланс Строл от Aston Martin, чиито щети бъркат в джоба на баща му, който е собственик на отбора. Трети е Серхио Перес, който от началото на сезона не се отнася особено внимателно със своя Red Bull RB 19.

Следват другият пилот на Williams Алекс Албън (1,8 млн. долара) и Оскар Пиастри от McLaren. Пиастри е новобранец и присъствието му в тази класация изглежда изобщо не трогва шефовете на McLaren, защото австралиецът току-що получи нов договор до края на 2026 г., за което се отблагодари на екипа с първи подиум в кариерата си в Гран при на Япония. Любопитно е, че седма и осма позиция в негативната класация е за пилотите на Ferrari Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.

На другия полюс пък са някои от най-опитните състезатели в шампионата. Актуалният световен шампион Макс Верстапен, който уверено крачи към третата си световна титла, е нанесъл щети по своя Red Bull за сравнително скромните 200 хил. долара. Следват Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън, които изглежда добре спазват старата максима на моторните спортове, че за да спечелиш, първо трябва да завършиш, и се пазят от всякакви сериозни инциденти и удари. Петицата се допълва от Валтери Ботас (Alfa Romeo) и Ландо Норис (McLaren).

Източник: RacingNews365

Лукс от Китай!