FIA одобри кандидатурата на Andretti за Формула 1


03 Oct 2023

След продължили месеци анализи Международната автомобилна федерация (FIA) одобри кандидатурата на американския отбор Andretti за участие във Формула 1.

Това обаче все още не значи, че от 2025 г. (най-рано) болидите на стартовата решетка ще бъдат 22. Предстои последното препятствие пред Майкъл Андрети – преговорите с носителите на търговските права – постигане на сделка с FOM. Това изглежда най-сложният момент от преговорите. FOM е компанията, през която се управляват търговските права на Формула 1. Понастоящем те са собственост на Liberty Media.

 

 

 

Andretti отдавна опитва да влезе във Формула 1 чрез купуване на съществуващ отбор или старт от нулата. Досега обаче получаваше откази от FIA. При новата кандидатура ключово е това, че тя е в сътрудничество с GM, като отборът носи името Andretti Cadillac. 

Повечето отбори обаче са против влизането на Andretti в спорта, защото поставят под съмнение дългосрочните възможности на екипа и конкурентоспособността му. Освен това екипите искат по-голяма такса за влизане в спорта (актуалната е 200 млн. долара) – сума, която се разпределя между всички отбори, за да ги компенсира за намалените телевизионни права при разширяването на решетката.

 

Първото Revuelto в България!