Бензинът и дизелът в Русия поскъпнаха, но реално са за без пари спрямо цените у нас


05 Oct 2023

През последните няколко седмици се отчита скок в цените на горивата в Русия. Правителството на федерацията реши да наложи временни ограничения без краен срок от 21 септември върху износа на бензин и дизел с цел стабилизиране на вътрешния пазар. Това даде кратък резултат и спад в цените с около10-15%. Но от края на септември цените в страната отново тръгнаха нагоре.

Средната цена за литър бензин в Русия за миналата седмица е била 55,92 рубли, което се равнява на 1,05 лв. Дизелът е бил една идея по-скъп, продаван средно за 64,99 рубли за литър или 1,22 лв.

В Руската федерация се продава масово бензин А92 наред с А95 и А98. Това е така, защото има голям брой стари автомобили, можещи да се движат с този по-нискооктанов бензин. Цената на този тип бензин е поскъпнала с 8 рубли, като по данни на Международната борса в Санкт Петербург цената му сега е 51,6 рубли (97 стотинки по днешния курс на БНБ).

Заради поскъпването на горивата в Русия се стигна до среща между президента Владимир Путин и правителството. Той настоя да се вземат мерки за нормализиране на цените и посъветва депутатите „да работят по-тясно с петролните компании, така че те да се чувстват отговорно за случващото се“.

„Цените растат, което означава, че компаниите искат да извлекат максимална печалба от износ. Всичко е ясно, те си вършат работата, а ние с вас, правителството, трябва да свършим друга работа. Съгласувано, разбира се, с компаниите, но задачите са различни“, каза още Путин.

Лукс от Китай!