McLaren смята, че батериите все още не струват


05 Oct 2023

В епохата на Rimac Nevera и Porsche Taycan да кажеш, че електрическите коли все още не струват е доста смело изказване. Общо взето, обаче, точно това е мнението на ръководството на McLaren. Бутиковият британски производител, който напоследък може да се похвали с доста конкурентен болид във Формула 1 и твърди приличащи си серийни коли, скоро няма да покаже електромобил. Въпреки това в гамата на марката присъства плъгин хибридът Artura с 680 к.с. и 30 км пробег на ток.

Изпълнителният директор на компанията Майкъл Лайтърс смята, че технологиите при батериите се нуждаят от още поне шест или седем години, за да си позволи McLaren да направи електрически суперавтомобил.

“Масата е много важна, а също какъв пробег искате. Не очакваме технологията да е готова за истинска суперкола преди края на дететилетието”, заяви той при откриването на поредния магазин на McLaren в Дубай.

“Не искаме да направим суперкола с 2000 к.с., която да тежи два тона”, заявява Лайтърс, като очевидно има предвид Rimac. McLaren смята, че една суперкола не трябва да тежи повече от 1500 кг, т.е. колкото тежат в момента британските модели с ДВГ.

Дали логиката на McLaren да чака е правилна? Само времето ще покаже, но междувременно никой от конкурентите не спи…

 

Лукс от Китай!