Американци продават рядка съветска машина за непристъпния Сибир

  • Галерия от 12 снимки с Tupolev A-3 Aerosledge Галерия от 12 снимки с Tupolev A-3 Aerosledge

10 Oct 2023

Интересна техника от миналото на СССР се появи за продажба в САЩ. Става въпрос за рядък Tupolev A-3 Aerosledge, от който има около 800 произведени екземпляра, сглобени между 1964 и 1983 г.

Моделът е странна птица, проектиран за използване основно в непристъпния Сибир, било то замръзнал или покрит с блата и води. A-3 „Надежда“, както е известен в Русия, е алуминиева аерошейна-амфибия, с която е можело да се достигнат отдалечени райони на Съветския съюз.

Този Tupolev A-3 Aerosledge се задвижва от 9-цилиндров радиален двигател с две витла, но заводски моделът излиза с 5-цилиндров мотор с 260 к.с. Проектиран е от авио конструкторското бюро „Туполев“ и може да се движи върху вода, сняг и лед. При скорост над 80 км/ч А-3 се повдига леко над повърхността, а максимално може да развие 120 км/ч върху сняг и 65 км/ч по вода.

A-3 „Надежда“ се управлява с волан, чрез който се насочва въздушния поток от витлата. Вратите са тип „чайка“, а малката кабина предлага 2+2 места.

В миналото Tupolev A-3 Aerosledge е изполван и от военните за прибиране на пилоти и космонавти, приземили се аварийно в отдалечени райони. Полезният товар, който може да носи тази шейна-амфибия е 650 кг върху лед и 300 кг върху вода. Сухото й тегло е 806 кг.

По време на перестройката в СССР конкретният екземпляр е изнесен в Германия, където е цялостно реставриран. Двигателят е реконструиран в Румъния и е 10-литров 9-цилиндров Vedeneyev M14P с компресор и въздушно охлаждане, генериращ в момента 360 к.с.

Необичайната машина от снимките тук отдавна се намира в САЩ. Сега се продава заедно със специален колесар, оборудван с две бутилки със сгъстен въздух, необходими за стартирането на самолетния двигател. Пакетната цена е 209 500 долара, равняващи се по днешния курс на 387 818 лв.

Още снимки може да разгледате в галерията най-горе.

Лукс от Китай!