Шеф на Mazda: 'трябва да мислим за електрическа MX-5'


13 Oct 2023

Ако трябва да направим много кратко описание на Mazda MX-5, вероятно бихме казали, че това е един от последните останали автомобили от старата школа, които все още се продават чисто нови. Изглежда обаче, че дори японският автомобилен производител вече гледа към бъдещето на роудстъра, тъй като нов репортаж загатва, че Mazda обмисля идеята за електрифициране на легендарния модел.

Като Мацуе, шефът на разработката на силовите агрегати в Mazda, сподели с TopGear вижданията си за електрифицираното бъдеще на Mazda. Изданието се възползва от възможността да проучи възможността за електрически MX-5. В отговор Мацуе заяви: „Това е възможност. Основните пазари на MX-5 са Съединените щати, Европа и Япония. Япония е малко по-назад, но пазарното търсене се променя към електрификация. Така че трябва да помислим за това."

„До 2030 г. всички наши продукти ще имат известна електрификация. Това означава, че спортната кола не е извън този обхват. Но не мога да кажа точно кога ще представим електрическа версия на MX-5 в този момент."

„Мислейки за плана за нашето дългосрочно развитие [до 2030 г.], седем години са кратко време. Не очаквам енергийната плътност на батериите да стане два или три пъти [по-добра] в сравнение с текущата плътност. Разбира се, очаквам подобрение, но не мисля, че това ще се случи. Ние не искаме да имаме много тежък MX-5. Ако MX-5 е 1,5 тона, това не е точно MX-5."

Лукс от Китай!