Електрически автобус Yutong ще обслужва пътниците на летище София

  • Три снимки Три снимки

13 Oct 2023

Деветметров електрически автобус Yutong ще обслужва пътниците на летище София, желаещи да се придвижват между Терминал 1 и Терминал 2. Шатъл електробусът ще бъде пуснат в експлоатация съвсем скоро. Това ще е първият електрически автобус в автопарка на летището. С въвеждането му в експлоатация ще се намалят разходите по поддръжка, ще се повиши удовлетвореността на пасажерите и ще се предложи една екологична алтернатива за придвижване. Идеята за закупуване на електрически автобус е част от цялостната програма на „СОФ Кънект“, фирмата концесионер на летището, за осигуряване на устойчиво развитие и управление.

По време на първото пробно пътуване с автобуса, изпълнителният директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро,  сподели, че това е важна крачка в изпълнението на техния план за намаляване на вредните емисии.

Електрическият автобус е с 211 кв./ч батерия, която му осигурява пробег от над 300 км при нормални експлоатационни и метеорологични условия. Времето за зареждане на батерията до пълен капацитет е до 3 часа, което ще позволи използването му през по-голямата част от денонощието.

Той е снабден с 21 стоящи места, както и със специално обособена зона за трудноподвижни хора и майки с колички. Електробусът е нископодов, разполага със система за накланяне и механична рампа за инвалидни колички, което улеснява достъпа на пътниците.

С въвеждането му в експлоатация ще бъдат спестени над 67т. вредни емисии въглероден диоксид. Използването на електрифицирани транспортни средства намалява въглеродния отпечатък и подобрява средата, в която живеем.

Лукс от Китай!