Honda и Mitsubishi ще преизползват стари батерии като стационарни акумулатори


13 Oct 2023

Honda и Mitsubishi подписаха меморандум за разбирателство, по силата на който двата автомобилни производителя ще работят за изграждането на бизнеси, които използват стари батерии от електрически превозни средства.

Първоначално новият бизнес ще използва батериите, които ще се използват от моделите на Honda, които ще бъдат пуснати в продажба в Япония през 2024 г. Този проект има за цел да управлява и увеличи максимално „стойността на всяка батерия през целия ѝ жизнен цикъл, преминавайки от захранване на електромобил към използване като стационарно хранилище на енергия." Казано по-просто, Honda и Mitsubishi искат да пренасочат батериите от електромобилите и да ги използват за системи за съхранение на енергия.

„Подготвяйки се за ерата на пълно популяризиране на електромобилите, Honda не само ще продава електромобили, но ще възприеме проактивен подход към управлението на енергията, където батериите на електромобилите ще се използват като източник на енергия, а също така се фокусираме върху циркулацията на ресурсите, включително повторната употреба и повторното използване на EV батерии, които съдържат различни редки ресурси“, каза главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. 

В допълнение към пренасочването на EV батериите в решения за съхранение на енергия, Honda и Mitsubishi искат да внедрят интелигентна система за управление на енергията, която ще позволи на собствениците на EV да зареждат и разреждат своите превозни средства според нуждите на домакинствата си. Например, системата автоматично ще контролира времето за зареждане и разреждане въз основа на предлагането и търсенето на електроенергия и когато е възможно, ще използва зелена енергия за зареждане. Собствениците също така ще могат да продават електроенергия обратно в мрежата.

Лукс от Китай!