Чисто нов хибриден суперавтомобил се запали на метри от шоурума (Видео)

  • Галерия от 3 снимки със самозапалилия се McLaren Artura Галерия от 3 снимки със самозапалилия се McLaren Artura

18 Oct 2023

Кандидат-клиентът в тази история надали някога ще си купи така желания от него McLaren Artura. Миналата неделя въпросният мъж отива в представителство на британската марка в Лийдс, Англия и е готов да плати около 200 000 лири за хибридна Artura.

Но преди да се раздели с немалката сума неизвестния господин излиза на тест драйв в компанията на човек от дилърството на McLaren. Карането не продължава изобщо дълго, защото недалеч от шоурума от тестваната Artura започва да злиза дим.

Шофьорът веднага отбива колата извън пътя, като заедно с пасажера от McLaren излизат от нея. Подават сигнал за пожар, като пожарната идва само след 5 минути.

Вторият хибрид на McLaren (след P1) е оборудван с 7,4 kWh литиево-йонна батерия, електромотор и 3,0-литров V6 би-турбо двигател. Има ли пожар в системата, всички знаем какъв ще е крайният резултат.

На пожарникарите им е отнело към половин час, за да потушат напълно пламъците. Причините за инцидента вече се разследват от местните власти.

През миналата 2022 г. в САЩ McLaren направи две кампании за отстраняване на заводски грешки в Artura, които могат да доведат до пожар. Една от тях е свързана с разхлабена гайка, което може да предизвика теч от горивната помпа. Вторият дефект също е свързан с евентуално изтичане на бензин от горивната система. Заради тези неизправности няколко броя от хибридния британски суперкар изгоряха в Щатите.

McLaren Artura е мощен 680 к.с., като 585 к.с. идват от споменатия по-горе 3,0 V6 би-турбо, а останалите 95 к.с. се генерират от електромотор. Максималният сумарен въртящ момент е 720 Нм, като всичко се предава към задните колела. От 0-100 км/ч купето ускорява за 2,9 секунди, а максималната скорост е ограничена на 330 км/ч.

Лукс от Китай!