САЩ плащат по $30 млн. годишно за конфискувана мегаяхта, руснаците си я искат обратно

  • Галерия от 6 снимки с Lürssen Amadea Галерия от 6 снимки с Lürssen Amadea

26 Oct 2023

Мегаяхтата Amadea е произведана от германската корабостроителница Lürssen. Тя е завършена през 2017 г. и е доставена на руския милиардер Сюлейман Керимов. Според сп. „Форбс“ той има нетни активи от 10,6 млрд. долара и редовно е организирал партита на борда.

Спокойното плаване на дългата 106 метра яхта обаче не продължава дълго. Когато Русия нахлува в Украйна в началото на 2022 г. Amadea се намира някъде в Тихия океан. Санкциите срещу руските олигарси принуждават екипажът да отплава в посока островната държава Фиджи с цел да се избегне конфискация.

Местните власти обаче я конфискуват след разпореждане на правителството на САЩ. И не след дълго струващата 325 милиона долара яхта е преместена в Хавай, а по-късно акостира в Сан Диего, където се намира и днес.

В момента се водят съдебни дела за собствеността на Amadea. Споменатият по-горе олигарх Сюлейман Керимов на документи не е официалният собственик на яхтата. Друг руски милиардер претендира, че я притежава и иска САЩ да я върнат, защото самият той не е включен в нито един пакет от санкции.

Става въпрос за роденият в Казахстан Едуард Худайнатов, бивш изпълнителен директор на Роснефт. Според САЩ обаче той не е достатъчно богат, че да притежава изключително скъпата Amadea и че е поставено лице на Сюлейман Керимов.

Аргументът на Худайнатов е, че САЩ нямат доказателства за покупателната му способност и че Amadea е законно притежавана от него. И не на последно място иска да му я върнат.

Спорен момент с конфискацията на Amadea е нейната поддръжка. Тя възлиза на около 30 милиона долара годишно и в последните две години е поета от правителството на САЩ за сметка на американския данъкоплатец.

Лукс от Китай!