Китайският BYD за първи път се доближи до Tesla при глобалните продажби


30 Oct 2023

През последното тримесечие Tesla отново продаде най-големия брой изцяло електрически автомобили в света - точно 435 059 коли. Ръстът спрямо същия период на миналата година възлиза на 27 процента.

Този относително по-бавен темп на растеж позволи на китайската компания BYD (Build Your Dreams) почти да достигне Tesla по продажби на EV. Китайската компания отчита 431 603 реализации, което е само с 3456 единици по-малко от Tesla. Двете компании никога не са били толкова близко една до друга по отношение на продажбите си в глобален мащаб. 

Това е силен знак, че доминацията на Tesla в BEV сегмента може и да е към своя край. Разбира се, на този етап това е само в сферата на възможностите, но с оглед на някои продължаващи процеси в компанията, които може да забавят временно растежа ѝ, няма да се изненадаме BYD да вземе лидерската позиция поне в някое от следващите тримесечия.

Междувременно Volkswagen Group увеличи продажбите си на изцяло електрически автомобили през третото тримесечие с 41% на годишна база до 209 394 единици, което е по-малко от половината от резултатите на Tesla и BYD. От 1 януари 2024 година фирмата няма да продава автомобили с ДВГ в Норвегия.

Най-достъпният пикап у нас?