VW спира продажбата на автомобили с ДВГ в Норвегия


27 Oct 2023

Норвежкият вносител на Volkswagen -- Møller Mobility Group - обяви пред медиите още миналата година, че планира да продава само електрически автомобили от 2024 г. Сега това решение става официално, като обявяването му съвпада със 75-ата годишнина на марката в Норвегия. Последният VW Golf с двигател с вътрешно горене ще може да бъде поръчан от Møller през декември 2023 г., след което ще се предлагат само електрически автомобили.

Сбогуването с двигателя с вътрешно горене в Норвегия е съвсем логично явление - днес електрическите автомобили редовно представляват повече от 80 процента от новите регистрации в скандинавската страна, а правителството иска те да достигнат 100 процента до 2025 г.

„Може да изглежда странно да отпразнуваме крайъгълния камък, като премахнем някои от най-иконичните модели от нашето портфолио, но това беше амбициозна и важна инициатива във времето“, казва Улф Торе Хекнеби, управляващ директор на вносителя на Volkswagen Harald A. Møller AS. „Целта е да стимулираме промяна, която според нас е от изключително значение.“

Harald A. Møller AS внася Volkswagen в Норвегия от 1948 г. Според компанията, около 1,1 милиона автомобили VW са продадени в скандинавската страна през тези 75 години. Това включва общо 102 000 електрически коли през последните десет години.

Лукс от Китай!