До края на годината започва строежът на метростанция “Арена София”


01 Nov 2023

До края на годината започват строителните работи по най-далечните три станции от източното разширение на трета метролиния в София. Това отклонение включва шест станции, сред които и “Арена София” – дългоочакваната станция при най-голямата спортна и концертна зала в страната, която страда от хроничен проблем с паркирането и транспорта. Новата линия ще осигури метро на кварталите “Гео Милев”, “Слатина” и “Младост I”. 

Станциите са шест – “Ситняково”, “Гео Милев”, “Слатина”, “Асен Йорданов”, “Арена София” (София Тех Парк) и “Окръжна болница”, като последната ще обслужва и един от големите търговски центрове в столицата – The Mall. При последната станция ще се строи и малък подземен двуетажен паркинг за автомобили с 230 места, като 28 от тях ще са за хора в неравностойно положение. За строителството на тунелните участъци ще бъде използвана тунелопробивна машина (т.нар. “къртица”). Очаква се трафикът да бъде затруднен за около година и половина, след което ще се работи подземно, без да се пречи на автомобилния поток. Това разклонение на третата метролиния трябва да е готово през 2026 г.

В същото време в доста по-напреднал етап е строежът на трите последни станции от основната линия на третия метродиаметър. Станция “Стадион Георги Аспарухов” е 50% готова. Работи се и по другите две станции – “Тракия” и “Владимир Вазов”, като се очаква този участък да е готов до две години – в края на 2025 г.

 

Лукс от Китай!