VW пак отлага гигазавода за батерии в Източна Европа


02 Nov 2023

VW Group за втори път отлага решението за това къде ще изгради четвъртия си гигазавод (с капацитет над 1 гигаватчаса годишно) за батерии на електромобили. След като избра Залцгитер (Германия), Валенсия (Испания)  и Сейнт Томас (Канада) се очакваше, че тази година гигантът ще обяви избора и на първото подобно съоръжение в Източна Европа. Фаворити бяха обичайните заподозрени и водещи страни в автомобилната индустрия в района – Чехия и Словакия, допълнени от кандидатурите на Полша и Унгария. Забавянето се дължи на недостатъчния ръст в търсенето на електромобили от концерна VW Group за момента. Трите обявени завода на гиганта вече са достатъчни за производство на около 200 гигаватчаса батерии годишно и в момента четвърти завод не е необходим, съобщава Reuters, като се позовава на изпълнителния директор на VW Оливер Блуме. 

Това развитие на нещата би могло да се окаже благоприятно за страната ни, ако при някакво удивително стечение на обстоятелствата (и на ретроградния Меркурий) в близките години се появи правителство, което да е способно да привлече подобна значима инвестиция. Казваме това не просто от оптимизъм, а защото някои от споменатите по-горе страни вече заявиха, че не могат да чакат Volkswagen повече и ще предложат на други инвеститори предвидените за VW площадки. Министър-председателят на Чехия Петър Фиала например директно заяви, че “не може да продължи да блокира имоти за този проект”, след като страната има запитвания от още петима инвеститори.

Първоначалните планове на VW Group бяха доста по-грандиозни и включваха до 2030 г. само в Европа да бъдат изградени шест гигазавода за батерии с обща производителност от 240 гигаватчаса годишно.

 

Лукс от Китай!