Bloodhound LSR търсят на нов пилот, който да вдигне над 1280 км/ч

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

09 Nov 2023

„Свръхзвуков пилот на автомобил“. Интересна отворена позиция, за която няма да намерите обява в Jobs-a, но и напълно реална. Хората от Bloodhound LSR търсят заместник на Анди Грийн, който да развие над 800 мили в час (1287,48 км/ч), с кола. Ако сте запознати с проекта, знаете че въпросната кола е по-скоро ракета на колела, но за нея малко по-надолу. 

Ето какво пише в сайта на Bloodhound LSR. „Това е вълнуваща и завладяваща кампания, насочена към намирането на нов пилот за емблематичния Bloodhound Land Speed Record автомобил. Възможност, каквато се появява веднъж в живота и има за цел да привлече запалени и опитни хора, които са готови да прекрачат границите на скоростта и да влязат в историята, пилотирайки най-бързата кола на Земята.“

Звучи доста вълнуващо, но има и една уловка. За да се доберете до седалката на Bloodhound LSR, освен желание и талант, трябва да си носите и 12 милиона паунда. Реално, това е и една от причините поради които командирът от кралските ВВС Анди Гриин (61 години, на снимката долу) отстъпва пилотското място. Един вид се търси човек, който да си плати да кара.

В което няма нищо лошо и явно е единственият засега начин проектърт да продължи да съществува. Проект, които бе стартиран през 2008 г. от самия Анди Грийн и Ричард Нобъл, но бе спъван от редица финансови трудности, докато колата едва не бе нарязана за скрап през 2018. С дългове от 25 млн. паунда, Bloodhound Programme Ltd бе обявена в несъстоятелност. Тогава, като от изневиделица, се появи британският милионер Иън Уорхърст, които купи проекта и оттогава се опитва да постигне първоначално поставената цел – постигане на нов рекорд за скорост на земя.

Според хората от проекта, единствената пречка това да се случи е липсата на финансиране. При последните тестове колата успя да развие 628 м/ч или почти 1011 км/ч. Сериозна скорост, но още далеч от актуалния рекорд от 1997 г. Тогава същият този Анди Грийн (човек с големи топки, респект!) подкара Thrust SSC с 1227,985 км/ч през контролния километър, влизайки в историята, като първият човек счупил звуковата бариера с автомобил.

Като пак, под автомобил, имам предвид мощния 106 000 к.с. Thrust SSC, задвижван от два турбореактивни двигателя Rolls-Royce Spey, чиито разход на гориво, е 4850 л/100 км. Или малко под 5 тона на сто. Добре ли е? Субстанцията за захранване на машината е другата сериозна промяна в проекта Bloodhound LSR. Отсега нататък колата ще се задвижва със синтетично гориво.

От вчера Boodhound LSR започна едноседмична обиколка на Великобритания, с цел популяризиране на програмата наречена „Race to Greatness: Bloodhound Land Record Driver Search“. Организаторите призовават всеки, които види макета на ултра бързата кола, да качи снимка в социалните мрежи и да постави #SuperSonicDriver. Искрено се надяваме скоро да се намери подходящ кандидат за най-бързото шофьорско място на света и да станем свидетели на нов рекорд за скорост по земя.

Лукс от Китай!