Столична община: Без коли тук, само за пешеходци!

  • Снимка: Столична община Снимка: Столична община

14 Nov 2023

Изключително възлова част в центъра на София става пешеходна зона без достъп за автомобили. Става въпрос за района около храм-паметника „Св. Александър Невски“, около който има частично кръгово движение и множество места за паркиране.

От Столична община въвеждат нова организация на движението в зоната между бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, бул. „Васил Левски“, кръгово кръстовище на пл. „Васил Левски“, пл. „Гина Кунчева“, ул. „Московска“ и ул. „Г. С. Раковски“, предава БТА. По този начин се цели площадът около храм-паметника да се освободи от автомобили.

Пешеходната зона започва от ул. „Оборище“, в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. „Св. Ал. Невски“, пред паметника на Незнайния войн и храм „Света София“. Пешеходни зони също ще са частта от ул. „Московска“ в посока площад „Гина Кунчева“ и самия пл. „Гина Кунчева“. Единствено автомобили със специален режим могат да преминават от там.

Движението на автомобили през пл. „Св. Ал. Невски“ ще се осъществява в една лента от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“ покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. „Дунав“, наляво по ул. „Московска“ или направо по ул. „Дунав“ и изход на бул. „Дондуков“. В другата посока по ул. „11-ти август“, по източната дъга, по ул. „15-ти ноември“ до бул. „Цар Освободител“.

Организацията на движение по бул. „Цар Освободител“ и по ул. „Г. С. Раковски“ остава непроменено - двупосочно движение с по две ленти в посока.

Ул. „Московска“ остава еднопосочна от ул. „Дунав“ в посока към ул. „Г. С. Раковски“. Ул. „Оборище“, в участъка от пл. „Св. Ал. Невски“ до бул. „Васил Левски“, има три изходящи ленти за движение в посока бул. „Васил Левски“ и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим „Синя зона". Премахва се паркирането около храм паметник Св. Ал. Невски, както и паркоместата по западната дъга на площада.

Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“, по източната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ до ул. „11-ти август“. За паркиране остават местата зад паметника на Цар Освободител, както и стоянките за таксита.

Лукс от Китай!