Не, това не е Dodge Challenger


17 Nov 2023

Дните на задвижвания от V8 мотор Dodge Challenger са към своя край. Автомобилният производител работи върху наследник на изключително успешния модел от трето поколение, който няма да разполага с двигатели Hemi под капака. Все още няма нищо официално, но се говори, че 3,0-литров редови шестцилиндров двигател с две турбини ще замени добрия стар V8. Едно нещо, което знаем със сигурност обаче е, че автомобилът, който виждате тук, определено не е новият Challenger.

Това е Mitsuoka M55 – концепция, създадена от японската компания, за да отбележи своята 55-та годишнина. Може да изглежда много като Challenger, но всъщност е базиран на настоящата Honda Civic. Това е особено очевидно, когато погледнете колата в профил, но от различни ъгли може също да забележите влияния от Lancia Delta Integrale. В купето няма почти никакви промени, тъй като откриваме обичайното оформление на Civic, макар и смесено с нови ретро изглеждащи седалки и лого на Mitsuoka на волана.

За съжаление Mitsuoka не разкрива никакви технически подробности за концепцията. Изкушаваме се да кажем, че основата на проекта не изглежда да е Civic Type R. В Япония Honda продава единадесетото поколение хечбек Civic само с 1,5-литров турбо двигател и предполагаме, че това е двигателя, която стои под капак на концепцията M55. Серийно производство не се предвижда.

Лукс от Китай!