Зрелищно фиаско на старта на Гран при на Лас Вегас (ДОПЪЛНЕНА!)


17 Nov 2023

*Допълнение: Пистата беше затворена за фенове поради късния час местно време. Така втората свободна тренировка, която започва в 2:00 сутринта местно време (12:00 на обяд българско) ще остане без публика.

Формула 1 се върна зрелищно в Лас Вегас точно 41 години след последното Гран при на паркинга на Caesars Palace. Но стотиците милиони, изсипани за зрелищни светлинни ефекти и скъпо представяне на пилотите, се оказаха недостатъчни за подготовката на трасето. Това стана ясно още в деветата минута на първата свободна тренировка, когато отворена шахта доведе до повреда в два от болидите – на Сайнц (Ferrari) и Окон (Alpine).

 

 

 

Проблемът с шахтите е познат от Монако, Баку и всяко друго улично трасе, но е изненада как толкова скъпо планирано състезание се сблъсква с толкова лоша организация на пистата.

Повредите на болида Ferrari на Сайнц са толкова сериозни, че той със сигурност ще пропусне втората свободна тренировка. Очаква се тренировката да започне в 2 часа през нощта местно време (12:00 на обяд българско) и да е с продължителност от час и половина. Сами може да се сетите как ще се отрази на пилотите, механиците и целите екипи работен ден, който ще приключи след 3:30 сутринта местно време, след като утре също има тренировка и квалификация.

“Шоуто е голямо, радвам се, че от Liberty Media го направиха, но трябва да отделяме шоуто от спортната страна. Церемонията по откриването беше мега, но само защото това е милано добре, не значи, че не трябва да си свършиш работата по спортната страна. Може да направиш шоу, но и да свършиш добра работа за спорта”, каза Фредерик Васьор, шефът на Ferrari.

Лукс от Китай!