Boeing 787 Dreamliner кацна на Антарктида (Видео)

  • Галерия от 5 снимки с историческото кацане на Boeing 787-9 Dreamliner на Антарктида Галерия от 5 снимки с историческото кацане на Boeing 787-9 Dreamliner на Антарктида

17 Nov 2023

За пръв път Boeing 787 Dreamliner кацна на Антарктида, превръщайки се в най-големият самолет, стъпвал върху замръзналия континент.

Точнaта версия на самолета е Boeing 787-9 Dreamliner, имаща макцимален капацитет от 330 пътнически места. Пилотите успешно приземиха огромната птица върху заснежената писта на летище „Трол“, на която кацат и излитат далеч по-малки самолети.

Въпросният Boeing 787 е собственост на норвежката компания Norse Atlantic Airways. Интересен факт е, че това е съвсем млад авиопревозвач, започнал официално полети от лятото на миналата година. Самолетът е бил максимално натоварен с товари за международните експедиции на Южния полюс.

Летището на Антарктида е подготвено предварително от Норвежкия полярен институт. Снегът по трасето е изравнен навсякъде, за да може безопасно да се приземи очаквания Boeing 787-9 Dreamliner.

По време на самото кацане температурата на въздуха е била -14 градуса по Целзий. Самата заснежена писта е с дължина от 3,2 км и е широка 100 м.

Малко след приземяването си на Антарктида Boeing-ът излетя от не много дългата писта, като видеото по-долу показва и двата исторически момента.

Лукс от Китай!