Турски кораб изчезна след бурята в Черно море


20 Nov 2023

В една от няколкото аварии на кораби и засядане на сушата, съобщени на фона на бурното Черно море в Турция в неделя, кораб за генерални товари с дузина екипаж на борда е изчезнал. Дейности по издирване и спасяване на кораба Kafkametler (построен през 1993 г.) в черноморското пристанище Ерегли започнаха през втората половина на неделния ден, но за момента са неуспешни. 

Бреговата охрана губи контакт с кораба рано през деня след съобщения, че той се носи наблизо към голям вълнолом. Корабът превозва около 1500 тона феросилиций от Темрюк, пристанище от руската страна на Азовско море, до Алиага, Турция.

„Усилията да се свържем с кораба бяха неуспешни“, се казва в изявление на турската генерална дирекция за корабоплаване. Според местните власти полицейски водолазен екип е бил изпратен в Ерегли като част от спасителните операции. Бушуващата буря обаче прави подобни усилия изключително трудни.

„Поради лоши метеорологични условия не е възможно да се стигне до споменатия район или да се осъществи близък визуален контакт“, казаха от Главна дирекция по корабоплаването на Турция.

Лукс от Китай!