Българска компания създаде зарядна станция, захранвана от фотоволтаична централа


21 Nov 2023

Централна енергоремонтна база ЕАД създаде зарядна станция за електромобили, която предлага хибридно зареждане с участието на фотоволтаична централа, съобщава Economy.bg

Макар подобна технология да не е нещо ново или непознато, българското изобретение е интересно с това, че е преносимо и може да зарежда до 20 електромобила едновременно.

Предимството е, че станцията може да се изгради и в райони без електрическа мрежа, където да се разчита изцяло на енергията от слънцето. Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава към електромобилите. Макар да не споделят подробности за мощността на зареждане, от компанията твърдят, че пълно зареждане може да се случи в рамките на между 8 и 15 минути, което звучи изключително, стига да е вярно. Честно казано не се сещаме за сериен електромобил, който да може да поеме толкова голяма мощност, че да бъде зареден за 8 минути.

Хибридната зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии е спечелила златен медал за иновации от Международния технически панаир в Пловдив тази година. 

 

Лукс от Китай!