BMW Neue Klasse - за първи път на пътя!

  • Галерия с пет папарашки снимки от Carscoops Галерия с пет папарашки снимки от Carscoops

22 Nov 2023

BMW говори за изцяло новото си поколение електромобили от години, но едва сега за първи път виждаме първия Neue Klasse на пътя. Папарашките снимки на колегите от Carscoops показват модела с вътрешнозаводско означение NA5, който ще замени актуалното X3, когато излезе на пазара през 2025 г. като първи представител на новата класа.

Засега не се знае как ще се казва новият модел, но е твърде вероятно той да получи означението iX3 от актуалното електрическо X3. Вместо в Китай, където се прави актуалният iX3, новият модел ще се прави в супер модерния завод на BMW в Дебрецен, Унгария.

Очаква се платформата Neue Klasse да използва 800-волтова система. Батериите ще са с 46 мм диаметър (като при Tesla). BMW очаква с 20% по-висока енергийна плътност и с 30% по-бързо зареждане и по-голям пробег, в сравнение с актуалните електрически модели на марката. Архитектурата, която ще се използва за всички бъдещи модели на баварците, ще позволява мощности до 1360 к.с., макар да е ясно, че iX3 няма да има толкова мощни версии.

Прототипът на снимките изглежда е бъдещата версия M50 или M60 (ако тези имена бъдат запазени) – със сини спирачни апарати и сравнително големи колела. Дизайнът на предницата явно е запазил голямата решетка на концептуалния Vision Neue Klasse, който видяхме през септември във Франкфурт, а назад изглежда по-нисък и по-широк от актуалното X3.

 

Лукс от Китай!