Тол камерите пращат глоби за средна скорост не преди март 2024!


23 Nov 2023

Камерите на тол системата все още не засичат нарушители, които се движат с превишена скорост! Системата, която ще следи за средна скорост (което се смята за по-ефективно, защото принуждава шофьорите да спазват ограниченията за по-дълъг участък от пътя, а не само пред камерата) ще заработи най-рано след четири месеца, макар вече да има необходимия за целта софтуер.

Това стана ясно от интервю на директора на "БГ тол" Георги Темелков пред БНТ, цитиран от "Дневник". Забавянето се дължи на сертифицирането от Института по метрология към БАН. Ще са необходими също промени в Закона за движение по пътищата, които да постановят, че глоби за превишена скорост могат да се налагат и от камерите на тол системата.

Системата на “БГ тол” разполага с 295 камери, така че броят на камерите по пътищата на страната ще се увеличи с близо 150% от актуалните 200 до близо 500. Софтуерът ще анализира времето за изминаване на отсечка между две камери и ще го съпоставя с това, което трябва да се постигне при спазване на ограниченията. Големият плюс на камерите е, че работят денонощно, независимо от метеорологичните условия и покриват всички основни пътни артерии в страната. По време на тестовете на системата е измерена скоростта на 250 коли, като 45 от тях са били в нарушение.

 

Лукс от Китай!