Формула 1, сезон 2023: числата

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

27 Nov 2023

Сезонът във Формула 1 официално завърши в неделя с Гран при на Абу Даби, макар на практика всичко да приключи още в началото на октомври в Катар, когато нидерландецът спечели третата си поредна световна титла. 

Светът на Формула 1 не беше виждал толкова доминиращо представяне от предишната доминация на Red Bull със Себастиан Фетел, от времената на Шумахер във Ferrari и от епохата на Сена и Прост в McLaren. Ето и някои от най-забележителните рекорди и постижения през годината, повечето, очевидно, на сметката на Макс:

1004 точки: Верстапен в момента държи рекорда за най-много спечелени поредни точки. Пилотът на Red Bull е в зоната на точките от Гран при на Емилия Романя миналата година. Предишният рекорд на Хамилтън беше за 998 поредни точки.

1003 обиколки: Това е броят на обиколките този сезон, в които Макс Верстапен е бил начело на колоната. За сравнение през 2023 г. е имало общо 1325 обиколки и съответно Макс е водил в 76% от тях

633 точки: Ландо Норис вече има толкова в цялата си кариера и поведе в една негативна статистика: той е пилотът с най-много точки, без да е стигал до победа.

575 точки: Никой досега не беше събирал 575 точки в един сезон. Ясно е, че сезоните сега са два пъти по-дълги, отколкото преди 40 години, и че се дават три пъти повече точки, но все пак постижението е респектиращо, като имате предвид, че миналата година Макс пак счупи този рекорд и тогава спечели “само” 454 точки. Между другото през сезон 2023 Верстапен е спечелил 92,74% от всички точки, които е можел да получи.

380 участия: Фернандо Алонсо постепенно се превръща в легенда, преди още да се е отказал от спорта (окончателно). Испанецът не само вече има 380 старта (повече от всеки друг пилот във Формула 1 някога), но и направи неочаквано силен сезон като завърши на четвърто място пред Шарл Льоклер и Ландо Норис. Между другото Хамилтън е трети в тази класация с 332 участия, а Кими Райконен е втори с 353.

290 точки: разликата между първия и втория в класирането тази година е най-голямата в историята. 575 срещу 285 за Перес. Забележете, че дори точките на мексиканеца да се удвоят, пак ще е след Верстапен.

95% качване на подиума: Макс не успя да се качи на подиума само в едно състезание тази година: в Сингапур, където остана пети. Само Шумахер е постигал по-добър сезон по брой подиуми: през 2002 г. той е в топ 3 на всяко от 17-те състезания.

39 състезания начело на класирането по точки: Макс Верстапен е водач в класирането за титлата от Гран при на Испания през 2022 г.

29,19%: Това е процентът спечелени състезания от всички стартове в F1 на Макс Верстапен. Само Михаел Шумахер (29,55%) и Люис Хамилтън (31,02%) са пред него, като тази година Хамилтън сериозно влоши процента си.

19 победи: Макс Верстапен тотално заличи рекорда за най-много победи в един сезон, като спечели 19 от 22 състезания – 86%. Миналата година спечели 15 от 22 състезания – 68%. Досега само Шумахер имаше по-добър процент – 13 победи от 18 състезания през 2004 г. – 72%.

10 поредни победи: Още един нов рекорд за Макс. Никой досега не беше записвал десет поредни победи в един сезон: от Маями до Италия. Досега рекордът на Фетел от 2013 се смяташе за недостижим – тогава той направи девет поредни победи.

6 състезания преди края: Толкова състезания оставаха до края на сезона, когато Верстапен стана шампион. Това е изравнено най-добро постижение с Шумахер от сезон 2002 г., когато обаче имаше само 17 състезания.

6 питстопа и въпреки това победа: В Гран при на Нидерландия Верстапен спря в бокса шест пъти и въпреки това спечели. Това е изравнен рекорд с Дженсън Бътън.

4 поредни победи на едно трасе: Верстапен спечели финала в Абу Даби през 2023, 2022, 2021 и 2020, с което за първи път записва четири поредни победи на една и съща писта. Сена и Хамилтън обаче са записвали по пет поредни – съответно в Монако и Испания.

Клубът на 3-кратните световни шампиони. В 74-годишната история на Формула 1 само десет души са спечелили три световни титли или повече. От тази година вече са 11. Макс се присъедини към елитния клуб в компанията на Сена, Пикет, Лауда, Стюърт и Брабам – пилотите с по три титли. По четири имат Прост и Фетел. Фанджо е с пет, а Шумахер и Хамилтън – с по седем.

Лукс от Китай!