Започват да строят магистрала “Рила” през 2026 г.?


27 Nov 2023

Регионалният министър Андрей Цеков се готви да съживи идеята за магистрала “Рила”. Пътното съоръжение трябва да свърже магистралите “Струма”, “Тракия” и “Хемус”, като идеята е да заобиколи София и да извади голяма част от транзитния трафик от Централна и Източна България към граничните пунктове със Северна Македония и Гърция. Магистралата със сигурност трябва да свърже Дупница със Самоков, като продължението в двата края все още не е напълно изяснено – според някои проекти западно от Дупница тя ще стигне до граничен пункт “Гюешево”. В източна и северна посока пък трябва да достигне магистрала “Хемус”, за да се “вкара” и трафикът от Северна България. По този начин пътуващите към Гърция или Македония от цялата страна няма да минават през София.

В бюджета за 2024 г. са заложени средства за актуализация на идейния проект, извършване на геоложки проучвания, подробен устройствен план и други проектантски дейности. След това ще се направят екологичните процедури и ще се направи технически проект.

Изглежда финалният проект ще включва няколко лота, като първо ще се строи този от ГКПП Гюешево до Дупница и връзката с магистрала “Струма”. Проектната максимална скорост е 120 км/ч.

Първото Revuelto в България!