Забраната за стари коли в центъра на София ще има гратисен период


29 Nov 2023

Само след два дни - на 1 декември - София ще стане първият град в Източна Европа, в който ще бъдат валидни забрани за достъп на замърсяващи автомобили в централните части. Решението беше прието преди около година и обхваща първа екологична група - леки и лекотоварни автомобили с бензинов двигател, ако първата им регистрация е преди 1 януари 1996 г. Също, ако двигателят е дизелов и регистрацията е преди 2002 г. Изглежда обаче стартът на мярката ще бъде омекотен.

Кметът на София Васил Терзиев планира гратисен период за забраната, което означава че за неопределен срок от време - но не много дълъг - глоби няма да бъдат налагани. Причината е слабата разяснителна кампания за гражданите и това как, кога и за колко време ще функционира забраната. Освен това, софтуерът, който автоматизирано ще следи за нарушители, все още не е минал необходимите процедури.

Грубо се смята, че около 100 000 автомобили са засегнати от новата мярка, но не повече от 20 000 от тях се движат всеки ден. От 1 декември 2024 г. в малкия ринг на София ще се забрани и влизането на коли с екокатегория 2. Ако колата ви е горд притежател на стикер за трета категория, забраната за нея да влиза в центъра на София ще бъде наложена от 1 декември 2028 г.

Обхватът на зоната постепенно ще се разширява, но през първата година тя ще обхваща т.нар. Малък ринг в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екологичния стикер на колата. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лв. Зоната не важи за живущи с адресна регистрация в съответната зона.

По-голямата зона ще бъде въведена след две години – от 1 декември 2025 г. Тя ще обхваща територията, очертана от бул. "Сливница", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. "Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Хенрик Ибсен", бул." П.Ю.Тодоров", бул. "Иван Гешов", бул. ”Константин Величков". 

Първото Revuelto в България!