Съдът задължи “Витоша ски” да възстанови Драгалевския лифт


29 Nov 2023

Върховният административен съд (ВАС) е постановил окончателно, че Драгалевският лифт на Витоша трябва да бъде възстановен от “Въжени линии”, дружество, собственост на “Витоша ски”. Припомняме, че главният архитект на София Здравко Здравков нареди възстановяването на лифта още през 2021 г., но оттогава “Въжени линии” обжалва това в съда.

Официалната позиция на “Витоша ски”, цитирана от “Дневник”, е следната:

"Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това (обновяване на лифтовете). На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не "Витоша ски" АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г."

Проблемът с неработещите лифтове на Витоша е от години. Драгалевският лифт съвсем не е единствен пример, макар той да е най-стряскащ, защото е най-старият в страната и допреди няколко години функционираше. Още по-зле стоят нещата с "Романски", "Княжевския лифт" и многото влекове около Алеко.  През годините периодично темата се повдига отново, създава се шум за известно време и след това всичко пак потъва в забрава, а "Витоша ски" винаги се оправдава с външни фактори.

Лукс от Китай!